Bodarna

Fira midsommar i Bodarna, Gagnef, Dalarna

Drömmer du om en midsommar i Dalarna som är i ett mindre format? Kom till oss i Bodarna i Gagnefs kommun. Här firar vi på traditionellt sätt med folkdräktsprytt tåg med masar och kullor, majstångsresning, lekar kring stången och mycket annat kul.

Midsommartraditionen i Bodarna, eller Boan som byn kallas, sträcker sig ganska långt tillbaka i tiden. Kärnan i traditionen har bibehållits, medan kringarrangemangen förändrats med åren.

Vårt firande riktar sig till alla åldrar med det färgglada tåget som bär fram midsommarstången som inledning. Därefter reses stången till tonerna av traditionell folkmusik, varpå det leks runt majstången och bjuds på underhållning av olika slag. Vi säljer lotter, godis, glass, fika, korv och arrangerar en fiskdamm med garanterad fångst.

Bland de nyare inslagen märks fäbodvandringen, ett visuellt och framförallt ljudmässigt skådespel som illustrerar hur det var förr när folket i bygden gick med sina djur till sommarbete. Några verkliga djur syns inte till, men hörs desto mer. Riktiga djur kan istället ses i det minizoo som finns på plats under dagen.

Firandet börjar klockan 15 midsommardagen 23/6 och pågår i cirka tre timmar. Det finns gott om parkeringsplatser och framkomligheten är god för rullatorer, barnvagnar och rullstolar.

Vi här i byn önskar er hjärtligt välkomna och hoppas att ni ska trivas! Ta gärna med er bra väder. Klicka här för att se hur ni hittar hit.

Nedan ett exempel på hur midsommarfirandet i Bodarna går till.

Kommentarer

  1. Jennie skriver:

    När jag var ung, var det DEN stora händelsen på året i Boan, vill tillägga att byn har hetat Bodarne för länge sedan trevlig sommar alla!

  2. […] Själv kommer jag att fira här hemma i byn. Klicka här om du vill veta mer om firandet. […]

  3. […] när objekt i området ska säljas. Den stiger även i besöksantal när det gäller sökningar på midsommarfirande i Dalarna, då vår bys firande är ganska […]