Möte om bredband via fiber 1


Närmare 20 personer närvarade under träffen om bredband via fiber, som Dala Energi höll under tisdagskvällen. Nedan berättas i korta drag en del av det som berättades. Ni som vill veta mer kan surfa in på www.stadsnat.dalaenergi.se.

Bra uppslutning för att få information om fiberbredband i Bodarna

Närmare 20 personer kom och tog del av information om fiberbredband.

Först och främst, kostnaden. Det kostar 25 000 för den som vill ansluta sig till Stadsnätet, som fiberlösningen benämns. Summan betalas efter att fiberoptiken kopplats in.

Totala månadskostnaden för att abonnera på TV, internet och telefoni ligger i dag på 200-300 kronor. Priserna kan förändras. Stadsnätet är inte bundet till någon speciell operatör – villaägaren får själv välja leverantör.

Det talades om att Swedbank i Djurås jobbar på en avbetalningslösning, för de som vill dela upp betalningen. Det blir inte billigare för den som bor nära vägen, eller gräver själv. Ett pris för alla gäller.

För den som vill dra fiber till två fastigheter gäller 12 500 per fastighet. Det gäller även om fastigheterna ligger på olika ställen i närområdet (bostadshus och sommarstuga, exempelvis).

Det som ingår i beställningen:

  • Fiberoptisk kabel
  • Grävning
  • Mediabox (boxen kostar 1200 om den går sönder)
  • Anslutning

Hur många behöver anmäla sig för att fibern ska komma till byn?

Numera gör Dala Energi en bedömning. Det går inte att säga något ”riktantal”. Det är antal kombinerat med geografi som spelar in.

Det kommer inte att gå att få fiber under 2013. Dala Energi är redan fullbelagda.

Det går bra att vara ”eftersläntrare”. Den som inte vill beställa samtidigt som övriga i en by, kan få fiber inkopplad senare för samma summa. Dala Energi föredrar dock om så många som möjligt beställer samtidigt.

Varför ska du då ha stadsnätet? Argument som nämndes:
– Driftsäker TV
– Lätt att jobba över nätet
– Bra för spel
– Snabbt, stabilt och billigt
– Fastigheten ökar i värde
– Om du säljer villan får du dra av i deklaration
– Telenätet kommer att monteras ner – fiber är framtiden
– Obegränsad bandbredd

Ansvar:

Open Net är ansvariga för driften
Dala Energi gräver och drar in kabel till din tomtgräns
Du står själv för grävning in från tomtgräns till bostad (kabel ska ligga på 4 dm djup)

Kontakt:

www.stadsnat.dalaenergi.se har all relevant information som rör fiberutbyggnaden. Bland annat visas hur många från respektive by som beställt fiber. Här går det också att skriva upp sig för att få nyhetsbrev i mailen, vilket sker helt utan att binda upp sig för något.


Om Dan

Dan Forslund är upphovsman till Bodarnas hemsida (som såg sitt ljus i första versionen 2008), och den som utvecklar och uppdaterar den.

Kommentarer

  1. […] Jag blev positivt överraskad när närmare 20 personer slöt upp, fikade och ställde frågor. Mer om träffen står det i den bloggpost jag just skrivit för byns räkning. […]