Bron lövad och fin


Bron från Djurås över till Bodarna är lövad och midsommarfin. Redaktionen tog en cykeltur och kollade läget.

Arbetsledaren Amar Olander var klok nog att ringa webbredaktionen, vilket ledde till att ni får läsa denna artikel. Väl på plats nere vid bron, som invigdes i början av 1960-talet, diskuterades traditionen med att löva bron.

Traditionen uppstod någon gång i början av 1980-talet. Initiativtagare var Ingvar Hagberg, som lövade själv i början. Snart utvecklades traditionen till att omfatta en grupp män, som åkte till skogs tillsammans och tog björkar. Färden gick sedan med traktordragen vagn ner till bron, där utsmyckning skedde.

– Ett tag brukade vi löva även i Djurås, på den bron, berättar Bengt Peters, som varit med i alla år och lövat.

Han förklarar att björkarna på den andra bron brukade bli borttagna och att lövningen i Djurås snart lades ner.

I år var lövningsmanskapet endast fyra man starka till en början.

– Men vi åkte runt i byn och raggade folk, och så fick vi ihop det här gänget, berättar Amar Olander.

Vid slutskedet av lövningen var det uppskattningsvis 10 personer på plats. Nedan några bilder från slutfasen av arbetet. Klicka igång med play-knappen. Klicka på valfri bild för att se större version av bilderna.


Om Dan

Dan Forslund är upphovsman till Bodarnas hemsida (som såg sitt ljus i första versionen 2008), och den som utvecklar och uppdaterar den.